Vi är röde, vi e vide!

Helsingör. denna gemytliga lilla stad på andra sidan sundet. Mittemot Helsingborg. Jag har tidiga minnen med Mamma och Pappa när vi turar. De senaste åren har vi mest bara passerat på vägen ner till Europa om vi inte tagit bron.

Förra helgen förvandlades denna lilla gemytliga danska stad till huvudscenen för Ironman 70.3 European Championship. Ironman-organisationens egna EM och första gången som 70.3 EM arrangeras utanför Tyskland. Totalt 2500 stycken triatleter med en stor andel danskar skulle kämpa.
Sträckan är således 1900 m sim, 90 km cykel och 21.1 km löpning.

Jag och Mikael rullade ner redan fredag eftermiddag. Dels för att det är gott att komma ner och dels att få komma in i sin lilla bubbla. Den är fin den där bubblan. Fokus på enkom tävlingen. Livet blir lätt då. Båten över från Helsingborg och från båten kunde vi se hela området.



Vi packar ut bilen och den första vi springer på är Patrik Nilsson (Svensk rekordhållare på Ironman distansen) som också bor på samma konferensanläggning som vi. Snabbt blir vårat lilla rum fullt med grejer eftersom det inte är det största rummet.

Ner till Expon och hämtar ut nummerlappar och ryggsäck. Givetvis blev det en och annan krona spenderad i merch shopen. Mycket snygga grejer signerade Ironman. 


Lördagen var laddningens dag. Vi börjar dagen med en lätt jogg i skogsområdet och därefter en goo frukost. Kort stund efter det sticker vi ut med cyklarna. På knappt tre mil hinner vi båda blir först nertutade av en bil, få 2 liter spolarvätska sköljda över oss från en annan och en tredje som slänger sig in framför och bromsar medvetet för att jävlas. Vi hade dessutom en lucka på 100 meter mellan oss och dessa tokar gjorde samma sak på oss två. Stackarna måste haft fullt upp eftersom vägen drällde av morgonpigga triatleter som testade hojarna.



Efter test av utrustning blir det lunch och race briefing med Stefan och Peter som kommit ner för morgondagens tävling. Tävlingens speaker Paul "the voice of Ironman" var på plats och allt kändes bekant igen :-)


Eftersom jag erövrade en AWA brons status förra året fick jag äran att ställa cykeln riktig bra nära utgången.




Ny typ av våtdräkt??

Race day!

Klockan ringer 1515. Upp på toa. På med kompressionsstrumporna. Vi knatar sömndruckna till frukosten. Fullt med triatleter, den ena mer vältränad än den andre. De som sticker ut i sällskapet är bordet med gästerna från nattens bröllop som inte gått lagt sig än.




Rullar ner starten. Går igenom påsarna igen. Tar en sista kolla över området. Sätter oss och tjötar lite. På med våtdräkten. Bort till starten. Enligt speakern är det 15.5 grader. Ner i vattnet, kissar i våtdräkten. Simmar lite. Go känsla i kroppen och mäktigt att se starten från vattnet. PANG, proffsen är iväg. Jag och Mikael var i den andra gruppen. Starten är rullande och de släpper ner oss tre och tre. Lagom till vi nästan är framme är de första proffsen uppe ur vattnet efter ca 20 min. 
1-2-3 go go go Lubbar och hoppar ner i vattnet och iväg. Banan är många svängar och det gäller att hela tiden orientera sig för att inte missa. Kommer in i ett skönt flyt. Vid varje boj är många fötter, ingen ide att be någon om lov bara att ösa på. Dräkten sitter perfekt över axlarna. tar ut tagen. Va fasen redan hälften gjord. Målet kommer närmare och närmare. Börjar simma ikapp första gruppen med blåa mössor. Alltså nu går det bra! Upp ur vattnet, 34 min! Underbart.

Nu väntade en lång löp till cykel. Tar min påse, ut med glasögonen och nummerlapp. Ner med våtdräkt, simglasögon och öronpropparna. Börjar lubba barfota. Springer lätt 600 m. Iväg med hojen, lirkar ner fötterna i skorna. Hitta rytmen och mata på bara. Kör om folk. Första u-svängen. Möter Mikael på andra sidan, hejar. Inåt landet. Vägen går upp och ner och är stundtals smal. Flera u-svängar och nittio gradare. Frustrerande att komma förbi. Bara att gilla läget. Chansar inte. Vid andra vätskekontrollen grabbar jag en flaska i farten, tömmer den i flaskan fram och slänger den vid kontrollens slut. Svetten rinner. Det är blåsigt och varmt! Till slut kommer det lite mer raka vägar.
Vad nu ... hur kan jag vara pissnödig när svetten bara rinner. Försöker pissa i farten går inte. Jaja det löser sig. Tar det vid löpningen.

Kommer in på växlingen. Kona växling. Hoppar av cykeln för växling. En funktionär tar emot cykeln och jag rusar in till växling. Strumpor på, Keps och skor. Iväg. Ahhh vilken go känsla, bara en halvmara kvar. Massor med publik som hejar. Gott driv. Efter några kilometer springer jag ikapp Peter. Klappar på ryggen och fortsätter lubba. Springer igenom stan, förbi torget. Nu är det varmt!! Springer där det finns skugga. Tar en vatten vid varje kontroll. Häller den över mig. Dricker lite cola och sportdryck i farten. Vid 6.5 km kommer Mikael. - I got the need, the need for speed hör jag han säga och med lätta steg försvinner han. Fortsätter i min fart. Ligger hela tiden nånstans runt 4:45min/km. Kyl dig Andreas. Grabbar en gel, in med den. Banan är fanatiskt vacker. Publiken är fanatisk. Det flyter på. Försöker räkna på tiden men det går inte riktigt ihop. Jobbar hela tiden med att kyla mig. Trycker i mig gel och magen funkar fint. Blir tillsagd av domaren att dra upp dragkedjan på min tridräkt, jaja men fattar du hur varmt det är!!





Sista kilometerna är jobbiga och varma men jag känner mig schtark!! Nu knyter vi ihop detta Andreas. Full spetta mot mål. Underbart!! 4:55 och nytt PB!

I mål väntar Mikael som kom in några minuter före. Helt plötsligt dyker supporters Andreas och Nina upp med en kall tuborg, man tackar! Njuter av vädret och väntar in resten av gänget. Både Peter och Stefan gör en finfin tävling i värmen. Sällan är du så nöjd som efter målgång när allt känns bra och presterat bra.

Bland proffsen tog tyskland hem hela pallen och svenska hoppet Patrik var tvungen att bryta efter en punka.


Medaljen är bland de snyggaste med inspiration av Hamlet!



Dusch, packar in allt i bilen och rullar hemåt. Avslutar med en wienerbröd på båten.


Är väldigt nöjd med tävlingen. Kroppen svarade bra. Känner mig stark, inte snabb, SCHTARK!
Detta bådar gott med 28 dagar kvar till Ultratri. 

Race Summary

Swim 00:34:49
Bike 02:28:22
Run 01:44:14
Overall 04:55:31

OVERALL RANK: 410
GENDER RANK: 368
DIV RANK (AG): 47



/Asken

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Norrland och Mockträsktempot

Viva La France - Del 2

Rejs report Ironman Nice