Järnmannen 2011, summering och tankar!

Med Kentas låt "Just idag är jag stark" sprang jag i mål på Järnmannen. Känslan var stolthet och lycka! Jag var äntligen klar och stora delar av min familj var där och hejade fram mig vilket gjorde att tårarna inte hållas tillbaka. Detta blir ett låååångt blogginlägg men resan har varit lång... Det har nu gått 9 dagar sedan äventyret och här kommer en summering.

Torsdag
Jag och frugan anlände till Kalmar redan torsdag eftermiddag. Efter att ha lyckats köra mot enkelriktat och yrat runt kom vi fram till Stadshotellet. Ett bra hotell med trevlig personal. Hände inte så mkt spännande denna dagen utan det blev mest strosa runt, spana in Kalmar, Kattrumpan och äta en bit god mat.

Kände lite på vattentemperaturen vid kattrumpan, fantiserade om hur starten skulle vara...

Fredag
Började dagen med att hänga på "visningen" av simbanan kl 0700. Lätt blåst, 21C i vattnet samt blå himmel och solsken. Det var drygt 60 pers där, vilket nästan lika många som deltog det första året de körde järnmannen :)

Tog det väldigt lugnt och var bland de sista att komma upp ur vattnet. Min stabila frukost på en halv  proteinbar hade även resulterat i ett lätt illamående... smart Andreas.

Resten av dagen gick jag i min egna lilla värld och funderade. Gick igenom loppet i huvudet. Kollade på kartorna. Sov middag (lätt lyxigt). Åt lite extra, men inga större mängder. Ellen shoppade lite i affärena. Efter en schyst lunch tog jag en kortare sväng med cykeln för att känna igenom den och göra lite småjusteringar. Efter detta blev det givetvis en sväng på expot, hämta ut nummerlappar, gå på prerace möte. Kändes bra att vet att hälften av alla startande var här för första gången. Prerace mötet varade i drygt en timma och innehöll mkt matnyttig info att veta om även om det mesta redan fanns att finna på nätet.
Efter mötet gjorde jag nog en av de smartaste grejorna jag kunde göra. Köpte ett par 2XU kompressionsstrumpor för endast vaden. Hamnade i ett samtal med Kari Martens som är en Ultra Trialist och han sa det var en av de bästa grejorna han har testat. Han hade kört med dem på en Trippel IronMan i tyskland några veckor tidigare och han skulle inhandla fler samtidigt som mig. Snacka om sälja in på ett snyggt sätt :)

På kvällen somnade vi ganska tidigt och nervositet under dagen har gått över med till en form av laddning.

Lördag, race day!

Vaknade redan klockan 04:20. Larmet var ställt på 05:00. Istället för att ligga och fundera i sängen på hur dagen skulle bli gick jag upp. Såg över utrustningen en kort sväng och gick sedan ner till frukosten. Det var en häftig känsla att se alla dessa herrar och damer sitta ner, koncentrerat och trycka i sig en rejäl frukost. En laddad känsla låg över lokalen och hade det gått ett startskott så hade säkert alla börjat tokspringa :)

Efter frukost var det upp på rummet och klä på sig tävlingskläder och ta en sista titt i väskan som skulle med till växlingsområdet. Min fru och även coach hjälpte mig att bära.
Hade en finfinplats precis vid en lyktstolpe på ytterkanten vilket medförde ingen trängsel och ett bra riktmärke vid växlingen. Blev ett toabesök och lite småprat med grannen som också körde sin första Järnman.

Strax innan start...
Simningen

Vid 06:42 klev jag in i startområdet. Kände mig laddad och hade samtidigt en skön känsla av nervositet. Hela tiden tänkte jag tanken: "Detta är mitt lopp, låt ingen annan dra iväg dig". Vinkade till min underbara fanclub som hade kommit sent på fredagskvällen. Det var (förutom min underbara fru) farsan, storebror, min brorson samt en kompis till brorsan. Kändes tryggt att ha dem på plats. 

Starten har gått!
Ett långt tuuuttt och starten går. Väljer att lägga mig längre bak eftersom jag inte är en snabb simmare. Tack vare detta lyckas jag att undvika sparkar och slag på stort sett hela simningen. Efter 1:32 var jag uppe ur vattnet och kände mig faktiskt inte så vimmelkantig som jag trodde att jag skulle vara. Låg nu på plats 498.

T1
Cyklingen
Min tanke vid bytet var att bara försöka vara effektiv men inte stressa. Behöll min byxor som jag hade under men satte på mig en cykeltröja eftersom jag vill min grejer i ryggen på ett smart sätt. Hade tryckt ner enerivit-kakor samt extra slang. Nu var det ut på banan som gällde och trampa igång benen. Möttes av härliga hurrarop från fancluben när jag svischade förbi. Kändes härligt att se den svenska flagga vifta i vinden!


Ut på första varvet av tre.
Ute på cyklingen gick det bra. Hade som plan att inte trycka på för hårt utan att bara ha ett skönt rull. Vägen ut till vändpunkten var det motvind vilket gjorde att farten hölls nere. Men fasen vad fint det var när man vände och fick vinden i ryggen. Det enda stoppet jag behövde göra under cyklingen var ett kort pissestopp efter några mil. Kände inte för att pissa i byxan som tuffingarna gör utan det blev det traditionella sättet. 
copyright Gunnar Eld

Hastighetssnittet låg på dryga 29 km/h förutom på det sista då jag drog ner på tempot för att lunga ner benen ytterligare inför löpningen. Måste ge ett hjärtligt tack till alla grymma funktionärer som langade dryck och mat under cyklingen. Fungerade hur bra som helst! Var en grymt härlig känsla att rulla inför varvning och få sköna hejarop från alla människor i Kalmar men mest givetvis ens egna fanclub :)

Löpningen, ett rent helvete

Jag hade läst om det... det skulle göra ont på löpningen. Jag var beredd på det, lite grann.

Vid växling nummer två kände jag mig faktiskt ganska pigg. Hade som plan först att springa i linne men ångrade mig när jag inte fick brösttejpen att sätta sig. Blev en löpartröja med armar. Ut på banan. Första kilometern gick alldeles för fort så jag drog ner på tempot för att inte bränna ut mig tidigt. När jag närmade mig 5km så sprang Ted Ås (tot 3:a) förbi mig på sitt sista varv. Stackarn såg bra sleten ut men jag gav honom ett hejarop.

Första varvet på 14km gick någorlunda bra och jag började nu verkligen känna av tröttheten i skallen. En redan lång dag som inte var slut på ett tag. Mumlade något i stil med "Ett helvete" när brorsan frågade hur det gick vid varvningen.

första varvet...
Andra varvet....
Efter ca 16km började jag promenera för första gången. Kände att det började trycka i skallen och det hjälpte inte med att dricka en massa vatten tillsammans med lite sportdryck.... Vid 19km kom väggen! Världen började snurra och jag var tvungen att lägga mig ner. Värmen hade gett mig en rejäl käftsmäll och nu började tanken smyga sig på "Bryta? Inte fasen kan jag ligga här, jag har klarat halva löpningen. Inte en chans, upp på benen Andreas!" Tyvärr klarade jag inte inte många meter innan jag fick lägga mig ner igen och så höll det på.

Många som sprang förbi uppmärksammade det hela och frågade om jag behövde hjälp. En kille från Stockholm triatlon till och med stannade och pratade en kort stund. "Sätt dig i skuggan, lättare för återhämtnigen" sa han och jag som inte tänkte klart följde rådet...

Efter att suttit i skuggan i 10 min och pratat med en funktionär som kom cyklandes förbi kunde jag äntligen stå på benen utan världen snurrade. Istället var magen orolig av all dryck. Letade upp en toa och satte mig där... dock inte för länge eftersom lukten gjorde en lätt illamående. Så nu hade jag tagit mig fram 2km på dryga 40 min... mitt allt detta var jag tvungen att slita av mig pulsbandet eftersom jag fick obehaglig känsla av trycket på bröstet. Livet var inte roligt nu men att bryta fanns inte!

Efter vändpunkten tänkte jag på vad Kari Martens hade skrivit på sin blogg.

Blir det varmt är det viktigt att få i sig vätska och energi ordetntligt. Om det blir närmare 25 grader så gäller det att späda ut din sportdryck, kanske till det dubbla, för ena hälften av vattnet svettas du ut  Drick vatten! Får du ändå en för hög koncentration av sött i magen så drick bara vatten ett tag, eller: KÖR NER FINGRARNA i halsen och spy upp allt och börja om! 

Så vid 21km ... ner med fingrarna. Efter detta lättade allting och jag kunde börja jogga/gå om vartannat. När jag började närma mig stan för sista varvningen hade mitt andra varv tagit mer än 2h och 30min.
Farsgubben orolig??
Det var upplyftande känsla att komma in i stan ibland alla människor som hejade och veta att nu är det bara ett varv kvar och jag vann över väggen! Vid varvningen mötte jag en orolig far som undrade hur jag mådde men jag lugnade honom med att det vara bara bra! Brorsan peppade och skrek att " Efter detta varvet är det semester!" Härligt!!

Skål på den! Nu klämmer vi sista varvet!
Sista varvet sprang eller snarare joggade jag stort sett hela tiden. Låren var stumma och jag liknade mer en neanderthalare än en hurtig triatlist. Trots de stumma benen var det inte svårt att le. Folket längs hela vägen hejade, gjorde vågen, små knattar på några år som skrek "heja heja" lyfte en verkligen hela vägen in i mål. Jag blev även intervjuad i farten med tre km kvar från filmteamet som dokumenterade hela loppet. Tyvärr kom jag inte med...

Springer in i mål!
Till tonerna av Kentas "just idag är jag stark" joggade jag längs med den blåa mattan som ledde till målet. Denna lycka och stolthet som vällde fram är svår att beskriva. Jag kunde inte annat än skrika till och krama alla som kom i min närhet. När jag sedan efter kort stund fick en kram av farsan kom tårarna och jag och pappsen stod där och grät en skvätt tillsammans.

Kysser plaketten, It's mine finally!

Summering och tankar efteråt

Jag älskar min underbara fru som haft tålamod med mig och stöttat mig i alla väder under denna resa. 
Jag älskar min underbara familj som har peppat och stöttat mig i detta. Både under själva race-dagen och innan.
Till alla andra som på något sätt lyft, tränat, stöttat mig. Karateklubben, Vätterngänget, Livräddarsällskapet...
Ingen nämnd och INGEN glömd. Ni har min tacksamhet!

- Den heta eftermiddagsvärmen slet och jag är grymt nöjd att kunna resa mig trots detta. 
- Kompressionsstrumporna på vaderna från 2XU var helt grymma! Hade aldrig kramp och inte nämnvärd värk efteråt. Kom bli mer inköp från dessa, starkt rekommenderat!
- Publiken i Kalmar var helt fantastiska
- Arrangemanget var av topp-klass som en av klassikerloppen. Hoppas innerligen att detta kan bli en sanktionerad IronMan tävling nästa år, 2012!


Tider på racet...

Splittime of daytimediffmin/kmkm/hplace
Swim Lap 107:45:1100:45:0945:0923:032.60
Swim Finish08:32:3901:32:3847:2925:002.40498
Bike Start08:40:5801:40:5608:18--
Bike Lap 110:43:0803:43:0602:02:1002:0329.47
Bike Lap 212:44:4205:44:4002:01:3402:0229.61
Bike Finish14:50:4607:50:4502:06:0502:0628.63481
Run Start14:58:2007:58:1807:33--
Run Turn 115:40:0708:40:0541:4705:5710.10
Run Lap 116:29:0109:28:5948:5407:028.55
Run Turn 217:49:0210:49:0001:20:0111:175.32
Run Lap 219:01:2512:01:2401:12:2410:305.72
Run Turn 319:54:3912:54:3753:1307:268.07
Finish20:48:4913:48:4754:1007:437.79544





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Norrland och Mockträsktempot

Viva La France - Del 2

Rejs report Ironman Nice